Köp fiskekort Hitta hit

Gräningen


Gräningen i Stråsjö, är ett av våra finaste fiskevatten. I sjön simmar grov öring och röding. Här föddes sjöflugfisket i Järvsö på allvar. Vid sjön är det också möjligt att hyra båt.
Gräningen är ett av fiskevårdsområdets mest populära fiskevatten. Sjön är en allround fiskesjö, man kan framgångsrikt pimpla, flugfiska eller spinnfiska. Det simmar öring, röding och abborre i sjön.

Rödingfiske
I Gräningen finns få riktigt grova rödingar, fiskar på kilot är inte ovanligt. De största rödingar som fångats har tangerat 2,5 kilo. Bästa perioden för pimpelfisket är december- februari. Sommartid är det svårt att komma i kontakt med rödingen, störst chans infaller i samband med de stora sjösandsländekläckningarna i juni.

Öringfiske
Öringfisket håller mycket hög klass, kanske ett av hälsinglands intressantaste. Storleken på fisken är imponerande, maxvikten ligger någonstans runt 3 kg. ”Rockenperioden” är en magnifik upplevelse, där storfisken lätt går att komma till tals med. Flugfiske är under dessa hektiska veckor klart överlägset andra fiskemetoder.

Bästa fisketid
Premiären på juldagen brukar vara bra. Vinterfisket kan vara trögt i övrigt. När sjön öppnas på vårkanten är spinnfisket på topp. Flugfisket drar igång på allvar vid rockenkläckningarna i mitten av juni.

Fakta
Gräningen är 52 hektar stor (att jämföra med Kyrksjön i Ljusdal som är 63 hektar). Gräningen är fiskevårdsområdets äldsta så kallade put&take fiskevatten
(rotenonbehandlades på 1960-talet).
Sjön avvattnar Ljusnans vattensystem.
Gräningen är belägen cirka 16 kilometer sydväst om Järvsö centrum.
Vindskydd Finns
Fiske med nät Förbjudet
Fiske från båt Tillåtet
Fiske från flytring Tillåtet
Sjösättningsplats för båt med trailer Saknas
Släpfiske Förbjudet
Fiske till försäljning Förbjudet
Ryckfiske Förbjudet
Mäskning Förbjudet
Fiske med powerbait Förbjudet

Senast uppdaterad: 2017-07-24

Köp fiskekort Hitta hit